Simposi Pere Calders

Simposi Pere Calders

CLIENT
GELCC
Grup d’Estudis de Llengua i Literatura Catalanes

TASCA
Disseny gràfic del cartell i del fulletó del programa del II Simposi Internacional Pere Calders i el seu temps (15 i 16 de novembre, 2012)

DATA DE PUBLICACIÓ
Setembre 2012

CATEGORIA
Cartells / Fulletons

Pàgina web del projecte

Pere Calders i el GELCC

El Grups d’Estudis de Literatura Catalana de la UAB va organitzar l’any 2012 el II Simposi Pere Calders i el seu temps.
Aquesta trobada científica va ser la continuació de la que es va fer el novembre de l’any 2000 i els resultats de la qual es poden llegir en el volum Pere Calders i el seu temps (Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2003).
Aquest cop, a més, la trobada coincidia amb la commemoració del centenari del naixement de l’escriptor, la qual cosa va fer que tot plegat esdevingués també un homenatge.

El Simposi

El simposi es va centrar en els anys 30, els anys dels inicis de Pere Calders com a escriptor.
S’hi va repassar la formació del contista en llibres com El primer arlequí (1936) i en novel·les com La glòria del doctor Larén (1936) o Gaeli i l’home déu (1986).
També s’hi va fer un repàs a la seva obra memorialística (Unitats de xoc, 1938) i a l’activitat en aquells anys com a articulista i dibuixant.
La Biblioteca d’Humanitats de la UAB va recollir tota la informació del simposi en un exposició virtual.

La inspiració original

Per trobar la inspiració per al disseny del cartell i el programa del simposi vam utilitzar les fotografies de Pere Calders dipositades en el Fons Pere Calders de la UAB.

La fotografia escollida, que pertany a la sèrie de l’exili, mostra Pere Calders amb la càmera fotogràfica, fent una fotografia recolzat en un test.

És una fotofrafia en blanc i negre, en paper mat, i amb el marc en color blanc.

Per l’anotació manuscrita que hi ha al revers de la fotografia, sabem que està datada l’abril del 1946 a Tasco, Mèxic.

Retallant el perfil de la silueta de Pere Calders amb la càmera i deixant només el test com a element complementari, s’ha jugat amb diferents filtres i amb un color bàsic d’omplenament (un mica més fosc que el pantone 5405C Solid Coated) per donar aquesta aparença de dibuix en negatiu.

El programa

El programa es va dissenyar en forma de díptic horitzontal.
Manté a la part frontal la mateixa imatge utilitzada en el programa, encara que només la part superior.
A la part central, el programa detallat de totes les ponències i comunicacions previstes en el simposi, un dia a cada meitat del díptic.
A la part posterior, els crèdits i logotips dels organitzadors del simposi, amb la fotografia original de Pere Calders a la part central.

El cartell

La imatge de Pere Calders manipulada ocupa tota la verticalitat del cartell.

El color blau del degradat es combina amb un fons color beig amb tons verdosos (pantone 7534C Solid Coated), que dóna més consistència al blau.